Cosina 50mm f1.8 in prve fotke

Ena od super lastnosti mojega Pentaxa je, da lahko brez adapterja nanj namestiš katerikoli objektiv, narejen po letu 1975 (odkar njihovi aparati uporabljajo K navoj). Sicer večina teh retro objektivov ne omogoča samodejnega ostrenja ali določanja odprtosti zaslonke, vendar gre za zelo kvalitetno optiko, ki je zdržala test časa in jo še danes dobiš v solidnem stanju. Pa še ogromno se jih prodaja za res mali denar. In tako sem prišel do svoje Cosine za borih 30 eur! Seveda sem bil skeptičen glede ohranjenosti in kvalitete stekla, a se je kmalu pokazalo, da so skrbi povsem odveč! To, da moram vse narediti na roke, pa je še dodaten izziv, ki ga z veseljem sprejmem:)
Takole stvar izgleda:
Razen malce vdrtega filtra (vidi se na četrti sliki) je praktično kot nova. Nobene umazanije, nič, kar bi negativno vplivalo na fotografije ...

No pa še nekaj prvih fotk za vzorec. Večina jih je s povsem odprto zaslonko, točno pa ne vem za vsako, ker aparat ne dobi informacije o zaslonki in je ne shrani.
























Če povzamem prve vtise, moram reči, da je s Cosino veselje delati. Zaradi ročnih nastavitev te še bolj približa procesu fotografiranja, še bolj se zaveš, kaj sploh počneš in mislim, da me bo naučila marsikaj novega:) Pa niti ne vzame dosti več časa. Res moram večkrat najprej narediti testno fotko, da vidim, kaj je treba popravit, a to je zgolj zaradi pomanjkanja izkušenj. Zna pa biti delo tudi hitrejše, ker fokus ostane tam, kjer ga pustiš in ni treba vsakič porabit sekundo, dve, da spet izostriš predmet (ko recimo malenkost popraviš in spet slikaš isto stvar z iste razdalje). 
Rezultati so presenetljivo ostri tudi pri povsem odprti zaslonki, barve so žive, bokeh je krasen. 
Skratka, mislim, da je zlepa ne bom snel z aparata in da je bilo to res najbolje zapravljenih 30 eur za foto opremo:)

Opomba: fotka, na kateri mačka zeha (tisto je zehanje, ne vampir v akciji) je bila močno preosvetljena in je to najbolje, kar sem lahko izvlekel iz nje. Zato je toliko detajlov izgubljenih in deluje malo čudno. Ni pa kriv objektiv.


0 komentarji:

Objavite komentar

 

Flickr Photostream

Meet The Author