Filmski predlogi #1


V zadnjih dneh sem si vzel že skoraj nezdravo veliko časa za gledanje filmov, zato bo tale premierna izdaja malce obširnejša.
Filme nerad ocenjujem s številkami, ker se mi zdi, da načeloma niso tako "črnobeli", da bi lahko njihovo celotno vsebino in interpretacijo označil z enim samim pojmom. Zato jih bom opisal le s pisano besedo ter jih zavoljo preglednosti razvrstil v različne kategorije glede na moje občutke takoj po ogledu - na tisto prvo misel, preden se sploh spravim v kakšne podrobnosti.

ZAKON FILMI

Her je za moje pojme najboljši film lanskega leta in glavni kandidat za letošnje Oskarje vseh vrst. Gre za dramo, ki te s svojo temo prisili k razmišljanju o vsem mogočem. Glavni lik se v ne tako oddaljeni prihodnosti (sklepam po hipsterskem oblačenju) zaljubi v svoj  visoko inteligentni operacijski sistem. Več pa ne povem:P Skratka fenomenalna igra Joaquina Phoenixa (sori DiCaprio, če bo vse fer, ti tudi letos Oskar uide), režija, glasba, predvsem pa vsebina, ki ti ne da miru še ure ali dneve po ogledu. Zakon!

Short term 12 pa je takoj za Her! Še ena drama, ki te res ne pusti hladnega. Zgodba govori o mladih, ki delajo in mladih, ki pač so v domu za problematično mladino, ki se je tako ali drugače znašla na robu družbe. Tema res ni tako zanimiva in kontroverzna kot pri Her, a mene osebno se je film še bolj dotaknil. Brie Larson in John Gallagher Jr. pa tudi ostali so me s svojo igro povsem potegnili v zgodbo. In kaj kmalu ugotoviš, da dihaš z njimi, čutiš z njimi, tako super fino fajn je!

12 years a slave pa je še en favorit za Oskarje. Gre za nov, izviren pogled na suženjstvo v ZDA. Glavni lik je namreč svoboden, umetniško nadarjen črnec, ki ga prevarajo in prodajo v suženjstvo, iz katerega se kar 12 let ne more rešiti in prestaja vse možne muke in preizkušnje, preden se končno vrne domov, kjer je seveda vse drugače. Vrhunski, krut, tragičen, čudovito žalosten in čustveno nabit film!
Red cliff ali Chi Bi po kitajsko je epski vojni film o kitajski državljanski vojni v tretjem stoletju. Všeč mi je, da je zelo malo pretiravanja z neverjetnimi sposobnostmi izbrancev, zato pa toliko več poudarka na kitajski kulturi in tradiciji. Ne samo, da lahko uživate v epskih bitkah, pač pa se zraven še marsičesa naučite. Res mojstrovina Johna Wooja!
(Obstaja še drugi del, ki pa je v bistvu prvi del z dodanimi prizori, tako da vam je marsikaj še bolj jasno, ni pa nobenega nadaljevanja zgodbe. Bolj spominja na zbirateljski izvod za oboževalce filma.)

The family je komična akcijska drama o mafijski družini, ki jo pod zaščito FBI-ja preselijo v Normandijo, kjer se skušajo vklopiti po najboljših močeh, a preprosto ne morejo iz svoje kože. Morda ne gre za res vrhunski film, vam pa vsekakor ne bo žal ogleda! Lušten film.













ČIST OK FILMI

Dallas buyers club je zgodba o teksaškemu kavbojskemu uživaču, ki se v osemdesetih okuži z aidsom. Pametnih zdravil seveda ni, zato se loti zdravljenja sebe in vseh ostalih na lastno pest. Blestita predvsem McConaughey in Jared Leto (pozor, oba sta res hudo shujšana, sploh Matthewa je težko gledat takega, ker je sicer res dec), čeprav Jaredov lik ne pride dovolj do izraza, in film sploh ni slab. Lepo predstavi vpliv farmacevtskega lobija na zdravje Američanov. Nisem pa nikoli med filmom bil na trnih in tudi na koncu sem bil pač meeh..



Filth je tipičen angleški/škotski film. Poln pikrega humorja in naravnost psihičen. McAvoy je fantastičen v vlogi policista, ki je pripravljen narediti vse in potunkati vse sodelavce, da bi prišel do napredovanja v glavnega inšpektorja. Z vsemi okoli sebe se igra krute igre, a kmalu postane jasno, da ima sam s sabo še več dela. Je totalen odvisnik in psihični bolnik - recept za tragičen konec. Film priporočam vsem, ki imajo radi Trainspotting in podobne izdelke, vendar vas tako zelo ne bo navdušil. Meni je bilo vsega skupaj že kar malo preveč, kar pa ne pomeni, da bo tudi vam.


O najnovejši Scorsesejevi mojstrovini se govori toliko, da ne bom izgubljal preveč besed. Rad bi le povedal, da ne pričakujte preveč. Gre za pripoved polno ekscesov, droge, seksa in nasploh vsega, kar gre z roko v roki s korupcijo na najvišjem nivoju. Ampak predvsem droge in seksa. Vsekakor se splača pogledati zaradi Katarine Čas, sicer pa čisto OK film, brez posebnih presežkov.





About time je romantični (babji) film, a vam je lahko jasno, da ni čisto povprečen, če igrata Rachel McAdams in Bill Nighy. Predvsem Bill s svojo karizmo doda h gledljivosti, čeprav ni glavni igralec. Gre se pa za to, da Tim odkrije, da lahko potuje v preteklost in popravlja svoje napake in potem sledi kup komičnih, romantičnih in tragičnih zapletov ter seveda oh in sploh ljubezenska zgodba.












KATASTROFA OD FILMOV

The counselor me je pritegnil z izjemno igralsko zasedbo. Mislil sem si, da film s takimi legendami pač ne more biti slab. Pa se je izkazalo, da je lahko. Pa še kako! Vse skupaj bi še najlažje označil za res zelo zelo slab poizkus narediti film v Tarrantinovem slogu. Ki pa je res zelo zelo klavrno propadel. Film je poln globoko filozofskih in prostaških monologov/dialogov, po katerih ti pogosto sploh ni jasno, kaj je človek hotel povedati. Tudi akcije je nekaj, ampak dejansko še zdaj ne vem za kaj se je v filmu sploh šlo. Razvidno je, da švercajo droge in da Diazova nekako masterminda in zajebe vse skup ter pobegne z denarjem. To je pa to. Tako totalno kr neki filma že dolgo nisem videl. Zdi se mi, da je režiser imel super zgodbo v glavi, a jo je res slabo zinterpretiral. Mislim, da je še vedno edini, ki ve, v čem je fora. In očitno nima nobenega občutka, da bi iz igralcev spravil vsaj del njihovega znanja. Tako zanič igre pri Bardemu, Cruzovi, predvsem pa Diazovi še nisem videl. Edino fajn je čisto na koncu, kjer Pitt umre na dober način. Sicer pa gre za skrajno nerazumljiv in neokusen film. Aaaaargh še zdaj sem jezen!!!

Michael Kohlhaas je film, na katerega boste težko naleteli. A če slučajno boste, se delajte, da ga ne vidite in hodite naprej! Obljublja epsko odisejo in borbo konjerejca/vojaka v Franciji za svojo pravico. Pa je vse skupaj le kup dolgčasa, zelo malo akcije in ja, res dolgčas. Škoda Mikkelsena za tako slab film.













0 komentarji:

Objavite komentar

 

Flickr Photostream

Meet The Author