Filmski predlogi #2


ZAKON FILMI

Fruitvale station sploh nisem vedel, če bi gledal do konca, ker mi je bilo več kot pol filma dolgčas. Toda zadnje pol ure te res zbudi iz spanca. Film je posnet po resnični zgodbi in tudi če je ne poznate, vam že na začetku pokažejo, kaj se bo zgodilo. A boste kljub temu šokirani! Bolj kot ne gre za dokumentarec o črncu z roba družbe, ki se prvič v življenju skuša spraviti skupaj na zakonit način. In ko se končno pokaže nekaj malih žarkov upanja, ga doleti velika nesreča. Nesreča, ki razkrije splošen problem družbe, v kateri ljudje živijo v strahu. Nesreča, ki bi se ji lahko zlahka izognili, če bi bili vsi skupaj mirnejši, če bi bili sposobni za sekundo globoko vdihniti in razmisliti ter se obnašati kulturno. "All we need is just a little patience."

Blue is the warmest color je skoraj tri urni francoski izdelek, ki govori o najstnici, ki ugotovi, da so ji morda bolj kot moški, všeč ženske. Gre za močan film, v katerem naravnost blesti  Adele Exarchopoulos. Že dolgo nisem videl, da bi kdo dal toliko iz sebe. Dobesedno razgali svoje telo in dušo (da, kar nekajkrat nazorno prikaže lezbični seks). Izredno čustveno nabit, čeprav na čase precej "slovenski" film. Za sladokusce!

Za splošno izobrazbo priporočam tale dokumentarec. Tema se povprečnega Slovenca ravno ne tiče, a je vseeno zanimiva. Vpogled dobimo v resnično delovanje SeaWorlda, ameriškega vodnega parka, kjer si lahko ogledate vse mogoče trike, ki jih izvajajo orke. Natančno prikažejo življenje ork v ujetništvu in razložijo, kako so ljudje ta miroljubna in inteligentna bitja spremenili v nasilneže ...

Crossfire hurricane je super dokumentarec o Stonesih, ki je izšel ob 50-letnici banda. Res izpusti kar nekaj tem in celotno obdobje od sredine sedemdesetih do danes, a definitivno pokaže bistvo prvih dvajsetih let, ko se je zgodil glavni del njihove evolucije v to, kar so. Najbolj pa mi je bila všeč energija in vzdušje, ki ju film predstavi. Res te vrne v tisto zlato obdobje rock`n`rolla in marsikaj ti postane bolj jasno. Za glasbofile!

The reluctant fundamentalist govori o Pakistancu, ki študira v ZDA in se zaposli v vrhunski firmi, kjer hitro postane eden glavnih in začne živeti ameriške sanje. Potem pa se zgodi 9/11 in njegova čustva se začnejo spreminjati. Odličen film, ki enkrat za spremembo pokaže še muslimanski pogled na dogodke in to zelo objektivno skozi doživljanje miroljubnega in razgledanega muslimana, ki je obe strani enako ljubil. Edino konec je malo meeh, zaradi česar sem ga le stežka dal med zakon filme. Vse drugo je pa super!











ČISTO OK

Daydream nation je na pogled sicer temačna, tragična, zafrustrirana najstniška drama, ampak sem se ob ogledu več smejal kot pri marsikateri komediji. Film poln dobrih dialogov in življenjske modrosti.

The art of getting by je soliden najstniški film o umetniško nadarjenem fantu, ki je totalni fatalist in ne vidi smisla v ničemer, kar zahtevajo od njega. Dokler se ne zaplete s sošolko in starši in mentorjem itd, itd. Spodobno razvedrilo.

Zadnje čase se na ekrane množično vrača stara garda. Začeli so z Expendables, zdaj pa ne znajo nehat. In tako so spravili skupaj Stalloneja, De Nira in prelestno Kim Basinger. A če so bili Expendables res poceni film, brez kakršnegakoli smisla, za Grudge match tega nikakor ne morem trditi. Dejansko gre za zelo zabaven film. Dialogi so tako duhoviti, da še Stallone izpade komik! No, tu moram omeniti tudi Kevina Harta in Alana Arkina. Že vsak zase sta smešna, ko pa jeb*ta en drugega v glavo, je pa sploh top shit! Skratka, film ni kr neki in se ga splača pogledat.

Še eno pozitivno presenečenje pa je Srečen za umret. Nisem klasični pesimist, kar se slovenskega filma tiče, pa vseeno nisem pričakoval zabave ob gledanju filma o slovenskih upokojencih. Pa sem jo dobil! Simpatičen film, poln legendarnih slovenskih igralcev.















MEEH FILMI

Ender`s game bo še najbolj vžgal pri desetletnikih, starejši pa boste razumeli tudi kritiko ameriške vojaške politike. Nikakor ne gre za vrhunsko znanstveno fantastiko, že zato, ker so v glavnih vlogah otroci in tega vsaj jaz v tem primeru ne morem jemati resno. Ni pa film nobena polomija. Recimo nekje na nivoju Kickassa ali Hunger games.

0 komentarji:

Objavite komentar

 

Flickr Photostream

Meet The Author