Filmski predlogi #8

V zadnjih dneh sem imel srečo. Zapored mi je uspelo pogledati tri filme, ki so me popolnoma navdušili. Ob današnji poplavi filmov je pač ogromno gnilih jajc in se to zlepa ne zgodi. Tako bodo tokratni predlogi krajši, a slajši.

Birdman govori o nekoč popularnem holivudskem igralcu, ki želi na stara leta ustvariti nekaj res kvalitetnega, po čemer si ga bodo ljudje zapomnili. Zato napiše igro za Broadway, jo sam zrežira in v njej tudi odigra glavno vlogo. Podvig je seveda izredno zahteven, ob vseh njegovih psihičnih motnjah in družinskih problemih, da problemov z igralci sploh ne omenjam, pa postane praktično misija nemogoče. Film me je najbolj navdušil z režijo, kakršne ne pomnim. Ves čas je v gibanju, napetosti, vse teče kot en sam podaljšan dogodek, ki mu piko na i dodajo super igralci (Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Zack Galifianakis, ...)  in zanimivi kadri. Vse je zelo estetsko, sama zgodba pa nora. Ko že misliš, da ti je vse jasno, se spet vse obrne na glavo in na koncu res ne veš več, kaj bi si mislil. Ampak občutek je fini:)

In ko sem že pri norosti...

Borgman je nizozemski film, kjer vam ne bo nič jasno ne na začetku, ne na sredi, ne na koncu. Je totalno nadrealistični glavojeb (mindfuck), ki pa ni eden tistih, ob katerem samo zehajoč začudeno strmiš v ekran. Ne, dejansko te drži priklenjenega na zaslon in te sili k razmišljanju, ker optimist misliš, da boš pogruntal kaj je point vsega skupaj. Posneto je tako, da ves čas nekaj slutiš in ko se ti kaj začne bolj konkretno dozdevati, se pojavi scena, ki te še bolj zmede in te dobesedno vrže na rit. Na primer družina normalno povečerja, naslednji trenutek pa vidiš, kako mož brutalno pretepa ženo, kar se izkaže za ženino moro, ki ji jo je vsadil v sanje neki bradati tujec, ki povsem gol sedi na njej medtem ko spi (slika na naslovnici). Res morate pogledat. Pa bom samo okvirno zarisal o čem se gre, da vas mogoče še bolj privabim: moški, ki živi pod zemljo (in komaj uide župniku, ki ga skuša ubiti s puško) skupaj s svojimi pomagači postopoma zmanipulira celotno družino, da jim  z njihovo privolitvijo vzame vse, kar je kaj vredno v življenju. Pamet, svobodo in prihodnost. Da bi ustvaril prihodnost za svojo vrsto. Karkoli že to je ...

Za konec pa še glasbena poslastica ...

Whiplash je v bistvu preprost film o mulcu, ki mu bobnanje pomeni vse in skuša postati najboljši jazz bobnar na najboljši glasbeni šoli in zakaj ne še na celem svetu. Na tej poti pa mu pomaga (ali mu jo otežuje?) izjemni karizmatični profesor, ki ima zelo samosvoj pristop do mentoriranja. Pot ima konkretne vzpone in padce, čustva nihajo, na trenutke postane že kar psihično, konča pa se naravnost veličastno. Film morda ni nič posebnega, morda je imel samo name tak vpliv, ker pač obožujem glasbo in bobnanje, morda mi je tako blazno všeč le zaradi filmske glasbe (izbor skladb je fenomenalen). Če vam glasba ne pomeni kaj dosti, se vas tudi ta film ne bo dotaknil, sicer pa si ga le poglejte. In za pokušino gatetrgajoči zaključni komad iz filma.


0 komentarji:

Objavite komentar

 

Flickr Photostream

Meet The Author